Treeswijkhoeve

T r e e s w i j k h o e v e

Facebook
Twitter
LinkedIn

Dick en Anne-Laure mochten ons al vaker verwelkomen. We zetten deze twee sterren parel hoog op onze culinaire lijst. Sfeer, kwaliteit en Brabants genieten staan centraal in deze oude boerderij uit 1916. Dankzij de vele ronde tafels is het ideaal met een groter groepje gezellig te tafelen. We komen voor het eten, maar de sommelier, Jasper de Jong, maakt voor ons de beleving nog completer. Hij durft met ons van het plan af te wijken of een uitdaging voorschotelen. Daar waar we de vorige keren elke wijn blind proefden en moesten situeren, liet hij ons deze keer kennismaken met enkele kleppers.

We vroegen Bourgogne, maar kwamen uit bij een Chardonnay uit het ‘gesloten’ Zwitserland. Wijnen van deze streken vind je amper op de kaart of zijn onbetaalbaar. Jasper presenteerde ons een Chardonnay uit 2018, Weingut Daniel & Marta Gantenbein gelegen in Graubünder. Geef ons deze blind en vanuit het aroma zouden we redelijk snel landen in de Bourgogne.

Wauw, wat een wijn. Deze witte topper heeft een zeer elegant bouquet met citrusaroma’s. De vanille en hout toetsen vonden zeker hun weg tot in de neus. Een minerale strakke wijn, prachtige zuren, complex en met een lange afdronk. Wereldklasse!

Steevast proberen we zoveel mogelijk te weten komen. Net zoals we uitleg bij het eten krijgen en kunnen appreciëren, laten we ons graag meeslepen in het verhaal achter de wijnen die we drinken. Geregeld krijgen we zo wel eens een extra specialleke onder onze neus, dit keer van het geboortejaar van Arne, 1986. Jasper haalde voor ons een Saint-Emilion (Bordeaux, rechteroever) boven. Deze Clos J. Kanon is een blend van Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Typisch Bordelese druiven, maar opvallend … geen Merlot. Wat je zeker op rechteroever wel zou kunnen verwachten. Onze meningen waren verdeeld, maar we zijn het er wel over eens dat dit we onder de indruk zijn van dit wijntje. We vonden zeker enkele typische bordelese kenmerken terug in deze wijn op leeftijd. Zeker te vermelden is de neus die in prachtige staat was, fruit (kers) steeg op uit het glas. In de mond, en daar moet je voor zijn of aan wennen, krijg je een droge wijn met karton achtige hints, tabak en nog wat tannine. Het is vooral in de taste zelf dat deze wijn tot dialoog heeft uitgenodigd, wat het bijzonder boeiend maakt. Jasper haalde terecht aan dat zo’n oudere wijn degusteren zeker ook iets is van leren appreciëren of leren drinken, wat we alleen maar kunnen beamen.

Treeswijkhoeve
Valkenswaardseweg 14
5582 VB Waalre
Nederland

T: +31(0)40 – 221 55 93
info@treeswijkhoeve.nl

www.treeswijkhoeve.nl

Katerina Monroe
Katerina Monroe

@katerinam •  More Posts by Katerina

Congratulations on the award, it's well deserved! You guys definitely know what you're doing. Looking forward to my next visit to the winery!