Culinaire hemel in Piano35

C u l i n a i r e h e m e l i n P i a n o 3 5

Facebook
Twitter
LinkedIn

In het hart van Turijn, Italië, pronkt een torenflat die niet alleen opvalt door zijn architectuur, maar ook door zijn revolutionaire benadering van duurzaamheid. Deze flat – met zijn geothermische energie, zelfregulerende verlichting en ‘dubbele huid’-gevel – is het thuis van Piano 35, een Michelin-sterrenrestaurant dat een ervaring biedt die zowel uniek als memorabel is.

Bij onze aankomst in Piano 35 werden we onmiddellijk gegrepen door de bioklimatologische kas van het gebouw, die zich uitstrekt van de 35e tot de 37e verdieping. Deze hooggelegen tuin met uitzicht over de stad, vormde de perfecte achtergrond voor wat een onvergetelijke avond zou worden.

Het restaurant biedt drie uitzonderlijke menu’s. “In Piemonte”, een ode aan de lokale Piemontese keuken, “Giro d’Italia”, een culinaire reis door heel Italië, en “Piccolo Lago a Torino”, een selectie van de beroemdste gerechten van chef Marco Sacco, meesterlijk uitgevoerd door chef Christian Balzo. Elk menu is beschikbaar in zowel een lichtere viergangenversie als een uitgebreidere zevengangenoptie, wat ons de vrijheid gaf om te kiezen hoe diep we in de culinaire reis wilden duiken. En zoals de meesten ons wel kennen: we gaan voor diep, haha. Alles erop en eraan. Een totaalervaring.

De avond kreeg een extra speciaal tintje dankzij onze vriend en sommelier Fabio, die we kenden van Agnulot in Verduno. Zijn persoonlijke rondleiding door de gebouwen en achter de schermen was een bijzondere ervaring. Dankbaar! Hij schonk ons een uitmuntende champagne en zorgde ervoor dat we een top plaatsje kregen in de cocktailbar, twee verdiepingen hoger.

Een hoogtepunt van de avond was het genieten van een unieke fles – hoe kan het ook anders – Bricco Rocche Barolo 2008 uit Castiglino Falleto. Deze wijn, elke cent waard, versterkte de algehele ervaring en liet ons de rijke smaken van de regio proeven.

Maar wat de avond echt onvergetelijk maakte, was het uitzicht. Turijn zien vanaf de 35ste verdieping biedt een perspectief dat zowel adembenemend als inspirerend is. Terwijl we genoten van het eten en de memorabele wijn, realiseerden we ons dat deze avond hoog op onze lijst van topervaringen in Italië zou staan.

In Piano 35 vonden we niet alleen een restaurant, maar een plaats waar architectuur, duurzaamheid, gastronomie en vriendschap samenkomen om een moment te beleven dat meer is dan de som der delen. Dit is een plek die elke fijnproever en liefhebber van unieke ervaringen zou moeten bezoeken. Even overdrijven nu, maar: Piano 35 is niet zomaar een etentje, het is een reis naar de culinaire hemel, hoog boven de straten van Turijn. Top! 

1 november 2023 – Arne

Katerina Monroe
Katerina Monroe

@katerinam •  More Posts by Katerina

Congratulations on the award, it's well deserved! You guys definitely know what you're doing. Looking forward to my next visit to the winery!