Café Lavinal

C a f é L a v i n a l

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ons bezoek aan Café Lavinal in het charmante dorp Bages, vlakbij Château Lynch-Bages in Pauillac, Bordeaux, was een ervaring om te koesteren. Deze authentieke en gastvrije bistro, genesteld op het centrale plein, is een parel voor wie houdt van traditionele en smakelijke marktkeuken.

De keuken van Café Lavinal is eenvoudig, traditioneel maar bovenal heerlijk. Elk gerecht dat we proefden, was bereid met verse, regionale producten en barstte van de authentieke smaken die de Franse marktkeuken kenmerken. Bij mooi weer, zoals vandaag, is het zonnige terras de perfecte plek om te genieten van het prachtige uitzicht en de sfeer van het dorp.

De ware ster van de avond was ongetwijfeld de wijnkaart. Met vele referenties aan wijnen uit Bordeaux en daarbuiten, is het een schatkist voor elke wijnliefhebber. Onze keuze viel op een epische fles: de Cos d’Estournel 2008 uit Saint-Estephe. Deze bijzondere wijn, een blend van 85% Cabernet Sauvignon, 13% Merlot en 2% Cabernet Franc, was een – lang verwachte – openbaring.

De Cos d’Estournel 2008, met zijn diepe paarse kleur en complexe aroma’s, vereiste wat geduld. Na enige tijd onthulde de wijn zijn ware aard: een goede balans, intense bramenaroma’s, de geur van pas bewerkte grond en bedauwde weiden. De smaak was medium-bodied, met een opvallende kracht en intensiteit. De mineraliteit is prominent aanwezig, wat zeker bijdroeg aan de complexiteit van de wijn.

De afdronk lang en lineair, met een sappige, watertandende kwaliteit die de smaken van pruimen, kersen en rode bessen naar voren bracht. De bescheiden zuren, eerder fijne tannines en flitsende kruiden- en ijzertonen maakten de ervaring compleet.

Deze Cos d’Estournel 2008 was top, maar wellicht volledig op dronk ergens tussen de 2028 – 2033. Ons bezoek aan Café Lavinal is een ervaring die nog lang zal bijblijven. 

Katerina Monroe
Katerina Monroe

@katerinam •  More Posts by Katerina

Congratulations on the award, it's well deserved! You guys definitely know what you're doing. Looking forward to my next visit to the winery!