Barolo Bricco Delle Viole 2016

Domein: Viberti
Druif: Nebbiolo
Land: Italië
Wijnstreek: Piëmonte
Wij dronken deze wijn in Buon Padré

De Viberti Barolo Bricco Delle Viole 2016 is een uitdrukking van de unieke kwaliteiten van de Barolo-cru Bricco del Viole. Gelegen aan de Via del Viole, die door deze bekende cru loopt, biedt deze wijn een klassieke en verfijnde interpretatie van een topjaar in Barolo.

We braken ons het hoofd over de jaargang die we wilden kiezen, maar kwamen uiteindelijk uit bij 2016, een klassiek jaar, dat vaak wordt beschouwd als het beste van het decennium. We waren enigszins bang dat het de verwachtingen niet helemaal zou kunnen inlossen, maar dat was nergens voor nodig. Het bleek een schot in de roos te zijn.

Uiterlijk: De wijn heeft een dieprode kleur wat wijst op zijn ontwikkeling en rijpheid, hoewel zeven jaar voor een Barolo nog jong is hoor ;).

Neus: De neus is rijk met botanische toetsen, waaronder viooltjes – een knipoog naar de naam van de cru!? Deze elegante en verfijnde aroma’s worden ondersteund door een subtiel kleiachtig karakter, kenmerkend voor de bodemsamenstelling van het zuidelijke deel van de wijngaard.

Smaak: In de mond is er een opmerkelijke balans tussen aciditeit en soepele tannines. Deze Barolo is momenteel al perfect op dronk, met een goed ontwikkelde structuur die zowel kracht als finesse biedt. De combinatie met eendenfilet was een droompairing, die de complexiteit van de wijn naar voren bracht.

Algemene Impressie: De Viberti Barolo Bricco Delle Viole 2016 is een voortreffelijk voorbeeld van een klassiek jaar in Barolo. We like! Het biedt een delicate balans tussen botanische elegantie en de kracht van de terroir. Een prachtige wijn die zowel de liefhebbers van traditionele Barolo’s als degenen die op zoek zijn naar iets verfijnds en elegants zal bekoren.

Deze avond in Buon Padré zullen we niet snel vergeten. Om 12u toekomen in met een stroompanne getroffen Zaventem, een twee tal uur later toch op het vliegtuig. Landen om 16u, auto halen en dan om 17u compleet vast staan op de ring van Milaan. Gas erop om tegen 20u aan te komen in Verduno, douchen, omkleden en vriend Fabio (sommelier Castelo di Verduno) oppikken om dan tegen 20u30 toe te komen in het restaurant. Wat volgde was naast rust ook een heerlijke wijn-avond! Grazie Mille.

Recensent: Arne
Laatste update: 2023-12-26 19:42:20