O n s v e r h a a l
gedeelde passie
H o e h e t b e g o n
Kris is leraar talen en werkt als tolk voor de EU. Arne is leraar economie en heeft zijn eigen website- en marketingbedrijf Mark & Think. We leerden elkaar op school kennen, maar al snel werden we naast collega’s goede vrienden. Kris mocht getuige zijn bij het huwelijk van Arne en Melissa en is peter van hun derde kindje Felix. En Arne is op zijn beurt peter van het eerste kindje van Kris en Tine.
Onze gedeelde passie voor fine dining leidde tot gastronomische topervaringen in binnen- en buitenland. Michelin en Gault Millau werden onze eerste gidsen in de culinaire wereld. Wijnreizen naar de Médoc in Bordeaux, de bakermat van de Europese wijncultuur, wakkerden onze interesse verder aan en voeden onze kennis over druiven en wijn en de combinatie met lekker eten.
Begin 2019 kreeg ons wijnverhaal echter een flinke doorstart. We waren op zoek naar meer achtergrond, naar een kader om onze ervaringen beter te kunnen plaatsen. We vonden een fantastische leermeester in Hans Van Nyen. Zijn opleiding tot wijnkenner opende onze ogen en verdiepte de basis die we al hadden gelegd met onze eerste ervaringen. Onze wijnhorizon verbreedde en we ontdekten nieuwe gebieden en prachtige terroirgedreven wijnen. Deze opleiding triggerde ons om steeds verder op zoek te gaan naar nieuwe ervaringen; op restaurant, in fijn gezelschap thuis of op wijnuitstap naar Piëmonte, Bourgogne, de Moezel, de Ahr of gewoon in topwijnland België.
Daarbij ontmoetten we altijd maar meer interessante en gepassioneerde mensen: wijnmakers, sommeliers, chef-koks, wijnkenners, mede-wijnliefhebbers,… Ze openden de deur naar nieuwe druiven, nieuwe wijnen, nieuwe ervaringen.
Intussen mogen we ons ook Caveliere noemen. We werden geridderd in het kasteel van Grinzane Cavour in Piëmonte. Een ongelofelijke eer om als eerste belgen te behoren tot de Ordine del Tartufo e dei Vini di Alba. Dat maakt ons nog meer ambassadeur van deze fantastische Barolo & Barbaresco regio. Wereld-wijn-faam en Unesco erfgoed.
WIJ & WIJN
M I L E S T O N E S
8 december 2015
Het zaadje wordt gepland.
Niets vermoedend maakten we samen met een vriendin de whatsappgroep ‘de lustige levensgenieters aan’.
2016
We plukken de vruchten
5 februari 2016, Dôme, Antwerpen
zomer 2016, Semilla New York
zomer 2016
Ster in de States
zomer 2017
Bestemming Alsace
zomer 2017, Atelier du peintre, Elzas
Brasserie L’embellie avec Richard.
zomer 2018
Médoc, mon amour - Bordeaux 1
doorheen de jaren
Een heerlijke blend.
Thomas van Lewis (Hoogstraten, intussen Antwerpen), Bart en Sally van Signatuur (Hoogstraten, intussen Antwerpen) en Ivan en Leen van Au Comptoir (Gierle, intussen Terroir) vorm(d)en voor ons een heerlijke blend van drie topadresjes die ons telkens weer mooie culinaire momenten bezorg(d)en. Ook de speciale avonden in Au Comptoir blijven bij; de quatre mains met Ivan en Thomas, de avond met de Portugese wijnmaker Antonio Madeira en de Tour de France wijnavond op 23 oktober 2018.
Hans Van Nyen
jan 2019- jun 2022
Richting wijnkenner
28 april 2019
Leren en genieten in de Ahr
Wijnfeesten @Ahr vallei.
Peter Goossens
9 juni 2019
Hof Van Cleve
Met één en twee in the pocket waren we bijzonder benieuwd naar wat een driesterren restaurant brengt. Het Hof Van Cleve was onze eerste ervaring, intussen deden we ook ’t Zilte in Antwerpen en Piazza Duomo in Alba. De wijnkaart en vooral de totaalervaring geven de 3* zaken een gouden randje.
zomer 2019
Zelf wijn maken
Een overdreven titel, hoewel. We stelden in Chateau Reverdi wel onze eigen Bordolese blend samen. Tijdens deze wijnreis stonden enkele kleppers op het programma met onder meer Léoville Barton, Branaire Ducru en La Croizille. Wat ons ook voor altijd bij blijft is de barbecue aux sarments de vignes met enkele locals aan de Gironde. Wauw!
En we zagen dat het goed was, La Croizille.
Ca del Ré, Verduno
augustus 2019
Piëmonte
Melissa en Arne trouwden op 2 augustus, de huwelijksreis hield onder andere halt in Piëmonte. Zonder dat we het toen beseften, blijkt het achteraf het begin van ons fantastisch Italiaans wijn-avontuur.
18 oktober 2019
Dôme - Torres
Topavond in Dôme
Gloire de Duras
14 december 2019
Wijnreis België
Onze eerste echte ervaring met een wijnmaker in België. We bezochten onder meer het wijndomein Gloire de Duras in Wilderen. Peter, fruitteler, gooide in 2015 het roer om en ruilde appels & peren voor druiven. Mét resultaat!
27 juni 2020
Wijntafel
Wijn & tafelen, wauw … wat een match! “Recht in onze winkel.” Leen en Ivan, van het toenmalig restaurant Au Comptoir in Gierle, spelen zeker een rol in onze weg richting wijnkenner. De fameuze wijntafels hebben onze wijnhorizonten verlegd en verruimd.
Au Comptoir, vandaag Terroir
Petrushoeve, Bekkevoort.
juni 2021
Wijnweekend België
Tijdens ons tweede wijnweekend in wijnland België ontmoetten we onder meer Lodewijck Waes van het gelijknamig wijndomein Waes in Zwijnaarde en Gerry van wijndomein Petrushoeve. Opnieuw een bevestiging van de visie en kwaliteit op en van de wijn in ons land.
2021-2022
Full-time wine
Lichtjes overdreven, maar de snelheid waarmee we in deze periode onze wijnervaringen hebben opgebouwd valt niet meer te vertellen in afbeelding, tekstje, datum … Zes keer Piëmonte, drie keer Bourgogne, vele restaurants, tastings, wijnavonden … It’s all wine o’clock.
Salute! Italia 31 oktober 2021.
Arne – Ugo – Kris
17 september 2022
Geridderd in Piëmonte
28 oktober 2022
Lancering Afdronk
We eindigen deze tijdlijn met het begin van Afdronk. Een prachtige avond met fijne mensen, heerlijke wijnen en een meesterlijke private Chef, Armijn.
Lancering ‘Afdronk’