O n s v e r h a a l

gedeelde passie

H o e h e t b e g o n

Kris is leraar talen en werkt als tolk voor de EU. Arne is leraar economie en heeft zijn eigen website- en marketingbedrijf Mark & Think. We leerden elkaar op school kennen, maar al snel werden we naast collega’s goede vrienden. Kris mocht getuige zijn bij het huwelijk van Arne en Melissa en is peter van hun derde kindje Felix. En Arne is op zijn beurt peter van het eerste kindje van Kris en Tine.

Onze gedeelde passie voor fine dining leidde tot gastronomische topervaringen in binnen- en buitenland. Michelin en Gault Millau werden onze eerste gidsen in de culinaire wereld. Wijnreizen naar de Médoc in Bordeaux, de bakermat van de Europese wijncultuur, wakkerden onze interesse verder aan en voeden onze kennis over druiven en wijn en de combinatie met lekker eten.

Begin 2019 kreeg ons wijnverhaal echter een flinke doorstart. We waren op zoek naar meer achtergrond, naar een kader om onze ervaringen beter te kunnen plaatsen. We vonden een fantastische leermeester in Hans Van Nyen. Zijn opleiding tot wijnkenner opende onze ogen en verdiepte de basis die we al hadden gelegd met onze eerste ervaringen. Onze wijnhorizon verbreedde en we ontdekten nieuwe gebieden en prachtige terroirgedreven wijnen. Deze opleiding triggerde ons om steeds verder op zoek te gaan naar nieuwe ervaringen; op restaurant, in fijn gezelschap thuis of op wijnuitstap naar Piëmonte, Bourgogne, de Moezel, de Ahr of gewoon in topwijnland België.

Daarbij ontmoetten we altijd maar meer interessante en gepassioneerde mensen: wijnmakers, sommeliers, chef-koks, wijnkenners, mede-wijnliefhebbers,… Ze openden de deur naar nieuwe druiven, nieuwe wijnen, nieuwe ervaringen.

Intussen mogen we ons ook Caveliere noemen. We werden geridderd in het kasteel van Grinzane Cavour in Piëmonte. Een ongelofelijke eer om als eerste belgen te behoren tot de Ordine del Tartufo e dei Vini di Alba. Dat maakt ons nog meer ambassadeur van deze fantastische Barolo & Barbaresco regio. Wereld-wijn-faam en Unesco erfgoed. 

WIJ & WIJN

M I L E S T O N E S

8 december 2015

Het zaadje wordt gepland.

Niets vermoedend maakten we samen met een vriendin de whatsappgroep ‘de lustige levensgenieters aan’.

2016

We plukken de vruchten

Savoury in Turnhout en De Godevaert in Antwerpen bieden een opstapje naar onze eerste ster, Dôme in Antwerpen. Dit magnifieke restaurant heeft nog steeds een bijzondere plek in ons hart, met nostalgie denken we nog vaak terug aan deze eerste kennismaking met het hoogste gastronomische niveau.

5 februari 2016, Dôme, Antwerpen

zomer 2016, Semilla New York 

zomer 2016

Ster in de States

In de trendy buurt Williamsburgh in New York vonden we restaurant Semilla* dat uitsluitend vegetarisch kookte. Toeval wil dat de chef (Pamela Yung) in het verleden nog stage had gedaan bij Kobe Desramaults, waar we later ook mee kennis zouden maken in Chambre Séparée in Gent.
zomer 2017

Bestemming Alsace

De eerste reis die specifiek op wijn was gericht maakten we naar de prachtige Elzas. We fietsten langs de Route des Vins, proefden de lokale sfeer en wijn tijdens de “Foire du vin” in Ribeauvillé en sloten in stijl af in restaurant Atelier du Peintre*, waar de sommelier ons naar nieuwe hoogtes gidste in de lokale wijnwereld.

zomer 2017, Atelier du peintre, Elzas

Brasserie L’embellie avec Richard.

zomer 2018

Médoc, mon amour - Bordeaux 1

De Elzas smaakte naar meer en we vonden dat we klaar waren voor het echte werk. Daarom zetten we koers naar linkeroever Bordeaux, de Médoc. We bezochten uitstekende châteaux, onder andere Château La Haye, met Belgische eigenaar, gingen sterren jagen in restaurant Pavillon des Boulevards*, maar vooral de gastvrijheid van lokale restaurateur Richard (brasserie L’embellie) zal ons bijblijven. Zijn enthousiasme voor lokale wijn en producten deed ook bij ons de liefde voor Bordeaux ontwaken.
doorheen de jaren

Een heerlijke blend.

Thomas van Lewis (Hoogstraten, intussen Antwerpen), Bart en Sally van Signatuur (Hoogstraten, intussen Antwerpen) en Ivan en Leen van Au Comptoir (Gierle, intussen Terroir) vorm(d)en voor ons een heerlijke blend van drie topadresjes die ons telkens weer mooie culinaire momenten bezorg(d)en. Ook de speciale avonden in Au Comptoir blijven bij; de quatre mains met Ivan en Thomas, de avond met de Portugese wijnmaker Antonio Madeira en de Tour de France wijnavond op 23 oktober 2018.

Hans Van Nyen

jan 2019- jun 2022

Richting wijnkenner

Dr. Hans Van Nyen onderwees ons vier jaar lang over wijn in al zijn facetten. Hij leerde ons wijn tasten, appreciëren, quoteren en situeren. Uren lang reisden we de wereld rond en maakten we kennis met wijnbouwers, -streken, -variëteiten en de wetgeving.
28 april 2019

Leren en genieten in de Ahr

Elk jaar organiseert onze wijndocent een uitstap naar een nabijgelegen wijnregio. Deze keer trokken we naar de Ahr-vallei, waar er, atypisch voor het noorden van Duitsland, vooral rode wijn van Spätburgunder wordt gemaakt. Vooral de tasting bij Meyer-Näckel zal ons bijblijven. Twee jaar later zou de regio helemaal verwoest worden door de overstromingen die ook Wallonië troffen.

Wijnfeesten @Ahr vallei. 

Peter Goossens

9 juni 2019

Hof Van Cleve

Met één en twee in the pocket waren we bijzonder benieuwd naar wat een driesterren restaurant brengt. Het Hof Van Cleve was onze eerste ervaring, intussen deden we ook ’t Zilte in Antwerpen en Piazza Duomo in Alba. De wijnkaart en vooral de totaalervaring geven de 3* zaken een gouden randje. 

zomer 2019

Zelf wijn maken

Een overdreven titel, hoewel. We stelden in Chateau Reverdi wel onze eigen Bordolese blend samen. Tijdens deze wijnreis stonden enkele kleppers op het programma met onder meer Léoville Barton, Branaire Ducru en La Croizille. Wat ons ook voor altijd bij blijft is de barbecue aux sarments de vignes met enkele locals aan de Gironde. Wauw!

En we zagen dat het goed was, La Croizille.

Ca del Ré, Verduno

augustus 2019

Piëmonte

Melissa en Arne trouwden op 2 augustus, de huwelijksreis hield onder andere halt in Piëmonte. Zonder dat we het toen beseften, blijkt het achteraf het begin van ons fantastisch Italiaans wijn-avontuur. 

18 oktober 2019

Dôme - Torres

Miguel Torres, een monument in de wijnwereld. Zijn wijnimperium begon in 1870 en intussen is Torres de grootste wijnmaker van Spanje, Vilafranca del Penedès. Het bedrijf beschikt over 1900 hectaren wijngaarden. Reden genoeg om af te zakken naar het sterrenrestaurant Dôme in Antwerpen waar we een diner met Torres wijnen hadden in aanwezigheid van de familie. De Mas la Plana 2005 en Grans Muralles 2014 staan in ons geheugen gegrift.

Topavond in Dôme

Gloire de Duras

14 december 2019

Wijnreis België

Onze eerste echte ervaring met een wijnmaker in België. We bezochten onder meer het wijndomein Gloire de Duras in Wilderen. Peter, fruitteler, gooide in 2015 het roer om en ruilde appels & peren voor druiven. Mét resultaat!

27 juni 2020

Wijntafel

Wijn & tafelen, wauw … wat een match! “Recht in onze winkel.” Leen en Ivan, van het toenmalig restaurant Au Comptoir in Gierle, spelen zeker een rol in onze weg richting wijnkenner. De fameuze wijntafels hebben onze wijnhorizonten verlegd en verruimd. 

Au Comptoir, vandaag Terroir

Petrushoeve, Bekkevoort.

juni 2021

Wijnweekend België

Tijdens ons tweede wijnweekend in wijnland België ontmoetten we onder meer Lodewijck Waes van het gelijknamig wijndomein Waes in Zwijnaarde en Gerry van wijndomein Petrushoeve. Opnieuw een bevestiging van de visie en kwaliteit op en van de wijn in ons land.

2021-2022

Full-time wine

Lichtjes overdreven, maar de snelheid waarmee we in deze periode onze wijnervaringen hebben opgebouwd valt niet meer te vertellen in afbeelding, tekstje, datum … Zes keer Piëmonte, drie keer Bourgogne, vele restaurants, tastings, wijnavonden … It’s all wine o’clock.

Salute! Italia 31 oktober 2021.

Arne – Ugo – Kris

17 september 2022

Geridderd in Piëmonte

Op deze dag werden we geridderd in het kasteel van Grinzane Cavour in Piëmonte. Een ongelofelijke eer om als eerste belgen te behoren tot de Ordine del Tartufo e dei Vini di Alba. Dat maakt ons nog meer ambassadeur van deze fantastische Barolo & Barbaresco regio. Wereld-wijn-faam en Unesco erfgoed.
28 oktober 2022

Lancering Afdronk

We eindigen deze tijdlijn met het begin van Afdronk. Een prachtige avond met fijne mensen, heerlijke wijnen en een meesterlijke private Chef, Armijn. 

Lancering ‘Afdronk’