Gantenbein Chardonnay 2018

Wij dronken deze wijn in Treeswijkhoeve

Dick en Anne-Laure van de Treeswijkhoeve mochten ons al vaker verwelkomen. We zetten deze twee sterren parel hoog op onze culinaire lijst. Sfeer, kwaliteit en Brabants genieten staan centraal in deze oude boerderij uit 1916. We komen voor het eten, maar de sommelier, Jasper de Jong, maakt voor ons de beleving nog completer. Hij durft met ons van het plan af te wijken of een uitdaging voorschotelen. Daar waar we de vorige keren elke wijn blind proefden en moesten situeren, liet hij ons op 10 juli kennismaken met enkele kleppers. Waaronder dus deze Zwitser. 

We vroegen Bourgogne, maar kwamen uit bij een Chardonnay uit het ‘gesloten’ Zwitserland. All credits to Jasper, hij kwam zelf op de proppen met deze kanjer. Wijnen van deze streken vind je amper op de kaart of zijn onbetaalbaar. Hij presenteerde ons een Chardonnay uit 2018, Weingut Daniel & Marta Gantenbein gelegen in Graubünder. Geef ons deze blind en vanuit de mineraliteit situeren we de wijn richting Chablis en ook door het fruitige aroma zouden we redelijk snel landen in de Bourgogne.

Wauw, wat een wijn. Deze witte topper heeft een zeer elegant bouquet met citrusaroma’s. De vanille en hout toetsen vonden zeker hun weg tot in de neus. Een minerale strakke wijn, prachtige zuren, complex en met een lange afdronk. Wereldklasse! 

Martha en Daniel verbouwen sinds 1982 wijn, hun gebouwen en wijngaarden vind je terug aan de rand van het dorp Fläsh (Rijndal, Graubünden). Het feit dat term Bourgogne hier al een aantal keer viel, is niet te verbazen. Ze wisten namelijk als geen ander dat de wijnstok de sleutel is tot succes, daarom plantten ze bourgondische klonen in hun wijngaarden. 

Het speciale aan deze wijn is dat we die echt maar zeer uitzonderlijk kunnen tegenkomen, ze verspreiden het via een zeer klein net aan wijn distributeurs, wereldwijd. Redenen genoeg om deze wijn mee op te nemen in onze lijst met wijnrecensies.

Recensent: Arne
Laatste update: 2022-11-29 11:40:19