Parel Chardonnay 2018

Wij dronken deze wijn in Pastorale

De eerste ervaring met deze mousserende wijn uit België hadden we in het sterrenrestaurant, De Pastorale. De zomeravond, de amuses en deze wijn bleken de perfecte combinatie om deze parel in mind te houden. Enkele weken later kozen we deze Belg uit om te schenken als aperitief tijdens de openingsavond van ‘Afdronk’ op 28 oktober 2022. 

De inmiddels uitverkochte wijn is een Blanc de Blancs. Dat wilt zeggen dat de wijn enkel gemaakt is van witte druiven, in dit geval Chardonnay. De druif staat op de wijngaard Mussenhoeve veld in Boechout. Wind, een lage watertafel (-15 meter) en de zandleem grond vormen de terroir van de planten. De waterstress komt het karakter van de wijn ten goede, zeker ook de schelpenlaag die 3,5m onder grond zit geeft de wijn fijne elegantie. Iets wat we in mousserende wijnen wel kunnen smaken.

De bodem van Mussenhoeve veld is zandleem en lichte leem. Voor niet helemaal mee is, leem is eigenlijk een mix van klei, zand en organisch materiaal. Dus hierdoor verkrij je in de wijngaard goede drainage en beluchting van de wortels, wat een goed effect heeft op aroma. Een ander voordeel van leem is dat deze ondergrond snel kan opwarmen. Ideaal voor wijn dus. Het zand geeft wijnen doorgaans wat lichtere body en elegantie. Mooi voor een mousserende wijn dus in combi met die kalk, wat ook voor elegantie en frisheid zorgt. 

De Parel CH 2018 werd opgevoed als een Champagne, dit wilt zeggen dat er een tweede vergisting in de fles was. Uiteindelijk lag de wijn liefst 28 maanden op de lie (gistresten), wat nog eens voor extra expressie, karakter en de fijne pareling zorgt. Om dat mooie plaatje te bewaren werd de wijn ook niet gedoseerd na de dégorgement (ontgisting van de fles). 

Conclusie: een strakke wijn, zowel in geur als smaak.

Heerlijke citrustonen, licht bittertje, mooi droog en een minerale ondertoon.

Recensent: Arne
Laatste update: 2022-11-22 09:11:47