Aldinger Untertürkheim Gips Marienglas 2017

Land: Duitsland
Wijnstreek: Württemberg
Wij dronken deze wijn in Terroir

Deze wijn is ondertussen een klassieker geworden in onze wijnavondjes. We ontdekten hem voor het eerst bij Au Comptoir (ondertussen Terroir) in Gierle. We hadden er zelfs het voorrecht om een hele avond de wijnen van Aldinger te proeven, vergezeld van de exquisite gerechten van Ivan én de vakkundige commentaar van de wijnmaker himself. Voor zulke avonden zou menig wijnliefhebber een moord begaan. 

Het wijndomein Aldinger wordt ondertussen tot de top van Duitsland gerekend. De zwarte adelaar van VDP (Verein Deutscher Prädikatsweingüter, het verbond van de meest kwaliteitsvolle Duitse wijndomeinen) prijkt dan ook terecht op hun flessen. 

De “cru” Untertürkheim Gips Marienglas is de parel aan de kroon van dit Weingut. Historisch stond het al veel langer bekend als topwijngaard, maar door de phyloxera-plaag in de 19e eeuw moesten alle wijnstokken gerooid worden. Tot 1971 was dit gebied een steengroeve, waarvan het gips gebruikt werd om kerkramen te maken, vandaar de huidige naam. De familie Aldinger zag echter het potentieel voor de wijnbouw en vandaag is het terecht het pronkstuk van hun bedrijf, waar ze een Monopol op hebben.

De ondergrond van gips zorgt bij deze Spätburgunder voor een ongeziene finesse en mineraliteit. In de neus krijg je complexiteit, die in het glas blijft evolueren. Het typische rode fruit van de Spätburgunder (vooral kersen), wordt gecombineerd met florale en rokerige toetsen van tabak, leer en zoethout, waar de opvoeding van 14 maanden op barrique natuurlijk niet vreemd aan is. 

In de mond botsen we op een verfijnde aciditeit, gekoppeld aan zachte tannines van zowel fruit als hout. Aan de afdronk lijkt maar geen einde te komen. 2017 is zeker al op dronk, maar het zou ons niet verbazen als deze vintage nog vele jaren mee zal gaan.  

Deze Spätburgunder kan zonder moeite naast Bourgogne van het hoogste niveau staan. Het heeft dan ook niet toevallig de aanduiding Großes Gewächs gekregen. Die kwaliteit komt ook met een prijskaartje. Toch kom je prijs-kwaliteit bij deze wijn niet bedrogen uit. Een absolute aanrader.

Recensent: Kris
Laatste update: 2022-11-22 09:10:52