Château Croizet-Bages

Wij dronken deze wijn in Degustatieruimte

Onlangs had ik het genoegen om nog eens een prachtwijn uit Bordeaux te mogen proeven. We hebben deze streek uitgebreid leren kennen tijdens twee wijnreizen in 2017 en 2018. Ondertussen is onze focus echter verlegd naar Piëmonte (en in mindere mate Bourgogne). Dat neemt echter niet weg dat het degusteren van een mooie Bordeaux nog steeds een beetje voelt als thuiskomen. 

Dat was ook het geval bij deze topcuvée uit de Médoc. Op deze landtong op de linkeroever van de Garonne vind je de villages die het hart van menig wijnliefhebber sneller doen slaan: Pauillac, Saint-Estèphe, Saint-Julien en Margaux. Door de wat zwaardere ondergrond staan Paulliac en Saint-Estèphe bekend als de mannelijke Bordeaux-wijnen. In Saint-Julien en Margaux vind je net iets lichtere terroirs, wat resulteert in een meer vrouwelijke stijl.

Château Croizet-Bages uit Pauillac zou dus eerder gericht moeten zijn op kracht en concentratie, en minder op finesse en elegantie. Toch is deze wijn zeker geen krachtpatser. In de neus vinden we de klassieke aroma’s van donker fruit. Na verloop van tijd komt ook het kruidige, peperige karakter van de cabernet sauvignon mooi naar voren. Ook het typische Bordeaux-kantje van brett (ofwel putjesgeur) is lichtjes aanwezig, maar zeker niet storend. In de neus kan je ook al de opvoeding van de wijn op Franse eik waarnemen: de verfijnde geur van cederhout, of sigarenkistjes, is mooi verweven in de rest van het aroma.

In de mond heeft de wijn een stevige ruggengraat van aciditeit die wordt aangevuld door de tannines, van zowel het vat als de druif. Beide zijn aanwezig, maar doordat de millésime al iets ouder is, is het tannine geëvolueerd tot een zijdezachte, fluwelige gewaarwording. Het druiventannine zit mooi vooraan in de mond en het vattannine duidelijk op de tong. Je kan wel niet zeggen dat beide al helemaal versmolten zijn. Het tannine is in het algemeen zachter geworden, maar het blijven wel twee aparte compartimenten. De afdronk is stevig, en blijft vrij lang hangen.

Deze assemblage van klassieke Bordeaux-druiven (cab sav, merlot en petit verdot) kan dus zeker bekoren, maar komt wel met een stevig prijskaartje. Als je echter liefhebber bent van een klassieke Bordeaux, die helemaal op dronk is, dan is deze Croizet-Bages 2016 zeker een aanrader.

Recensent: Kris
Laatste update: 2022-11-22 09:10:28