Riesling Trocken Piesporter Goldtröpfchen

Domein: Weingut Hain
Druif: Riesling
Land: Duitsland
Wijnstreek: Moezel
Wij dronken deze wijn in Degustatieruimte

Deze wijn maakte ook deel uit van de line-up voor de officiële opening van Afdronk op 28 oktober. Het was namelijk zo goed als onmogelijk om er geen Riesling tussen te steken, aangezien zowel Arne als ik absolute Riesling-fanaten zijn. 

Toen Armijn voorstelde om een gerecht te maken met de eerste coquilles van het seizoen, was het een no-brainer om de zoete toetsen van de coquilles te koppelen aan een Riesling, die naast ragfijne zuren vaak ook wat restsuiker heeft.

Deze Riesling is echter volledig droog vergist, vandaar de benaming “trocken”. Dit geeft aan dat vrijwel alle natuurlijke suikers zijn omgezet in alcohol, wat leidt tot een laag restsuikergehalte. Qua wine pairing, was deze wijn dus misschien niet de beste keuze. Toch kon hij de gasten wel bekoren. 

De herkomst van de druiven is namelijk de bekende “cru” Piesporter Goldtröpfchen. Een toplocatie in een bocht van de Moezel vlakbij het dorpje Piesport.  Het natuurlijke amfitheater dat de rivier hier heeft uitgeslepen in het landschap, zorgt door de zuid-westelijke ligging voor een uniek microklimaat. Daardoor hebben de druiven vrijwel altijd de gewenste rijpheid. Zeker in de laatste jaren hebben de wijnbouwers hier geen enkel probleem mee. Rijpe druiven dragen bij tot de body van de wijn, maar in deze cru is het de ondergrond van leisteen die ook voor finesse en elegantie zorgt. 

Concreet zorgt dit in de neus voor vooral primaire aroma’s van fruit (citrus voert hier de boventoon) maar ook mineraliteit is aanwezig, onder andere door de hinten van petrol op de achtergrond.  Misschien merk je zelfs vegetale noten van vers gras. 

In de mond krijg je zoals verwacht een strakke aciditeit, die echter niet overdreven zuur is. Het natuurlijke zoet dat in de wijn zit, kan dit voldoende counteren, hoewel je deze wijn waarschijnlijk nooit als zoet zou bestempelen. Na het doorslikken komt de wijn mooi opzetten, met een fijne, maar niet ellenlange afdronk tot gevolg. 

Het is een schoolvoorbeeld van de klassieke Riesling-stijl die wijndomein Hain nastreeft: de nadruk leggen op het zuivere fruit, maar wel gekoppeld aan een precieze, minerale structuur, gericht op inhoud én finesse. 

Recensent: Kris
Laatste update: 2022-11-22 09:08:43