Cos d’Estournel 2008

Wij dronken deze wijn in Cafe Lavinal

De Cos d’Estournel 2008, afkomstig uit de befaamde Saint-Estèphe appellatie in Bordeaux, is een wijn die respect afdwingt en bewondering oproept bij elke slok. Deze bijzondere vintage is een prachtig voorbeeld van de kunst van het wijnmaken en de rijkdom van het terroir.

Uiterlijk: De wijn pronkt met een diep paarse kleur. Een aandachtstrekker!De intensiteit van de kleur suggereert een rijke, volle wijn.

Neus: Bij het eerste contact bleek het belangrijk om de wijn even tijd te geven om zich te openen. Na een korte (te lange, haha) adempauze onthult de Cos d’Estournel 2008 een complex boeket van aroma’s. Bramen springen naar voren, gevolgd door subtiele tonen van pas bewerkte aarde en een frisheid die doet denken aan bedauwde weiden in de vroege ochtend.

Smaak: Op het palet toont de wijn een indrukwekkende kracht en intensiteit, met een medium body die perfect in balans is. De textuur is echt zijdezacht. De wijn is erg mineraal wat bijdraagt aan de diepgang en complexiteit.

Afdronk: Hier schittert de wijn echt. Hij is verrassend lang en lineair. De kwaliteit blijft lang in de mond hangen, een herinnering aan de rijke en volle smaakbeleving.

Impressie: De Cos d’Estournel 2008 is een wijn die serieuze aandacht verdient. Het is een uitstekende vertegenwoordiger van de Bordeaux-regio, met een sappigheid en een watertandend randje dat de smaken van pruimen, kersen en rode bessen naar voren brengt. De goed geïntegreerde zuren en fijnkorrelige tannines zorgen voor een elegante structuur, terwijl de subtiele kruiden de afdronk zeker naar een hoger niveau tillen. Een onwaarschijnlijke fles!

Advies: Deze wijn is nu al indrukwekkend, maar heeft het potentieel om zich verder te ontwikkelen. We zien de wijn op zijn max floreren tegen 2030. Een aanrader dus voor wijnliefhebbers die een bijzondere Bordeaux willen ervaren. De Cos d’Estournel 2008 is een wijn mét superlatieven.

Recensent: Arne
Laatste update: 2023-12-26 18:34:19